DEVENİN FAYDALARI, DEVEYE BİNMENİN YARARLARI

deve, deve kuşu, devenin faydaları
DEVE (CAMEL, CEMEL)



DEVE (CAMEL)

“Bakmazlar mı deve nasıl yaratıldı?” (Gaşiye sûresi n. âyet)

“Yaylada otlayan genç devenin sütü, sindirim bozukluğu olan kimseler için şifadır ”
(Hadis-i Şerif)

Bir bakalım deve nasıl yaratılmış:

1) Deve, çöl hayvanıdır, çöle göre yaratılmıştır.

2) Yapılan araştırmalarda, yeşil nemli yiyecekleri yiyip su içirilmeyen deve, 34 gün su içmeden dayanabilmiş. Sadece kuru ot yiyerek 1-2 hafta dayanabilmiştir. Fazla susuzluk uzun süre devam ederse hiyam demlen deve hastalığı başgösterir.



3) Devenin hörgücü doğuştan semerli olup, binek hayvanı anlamına geldiği gibi, devenin bir kısmım gölgeleyip serinleten bir ilahi şemsiyedir. Biraz açacak olursak, güneş ne taraftan gelirse gelsin piramit gibi sırtının üstünde olduğundan, devenin diğer tarafı gölgelenir.

4) Deve, 15 dakikada 200 litre su içebilir. Midesinin bir bölümünde, su ve gıda maddelerini saklayan 800 odacık bulunur. Zora geldiğinde bu su ve gıda maddelerini kullanır.

5) Başka su deposu “Sakla suyu, çölde bulunmaz kuyu” vecizesine uygun bir depo da devenin hörgüçleridir. Develer iktisatlı hayvanlardır. Çölü iyi bilirler. Suyu bol bulunca onu dövize çevirip yastık altı yaparlar. Yani, suyu, parçalanıp tekrar su haline dönüşen yağa çevirip hörgüçaltı yaparlar. Çok susuz kalınca bu yağlar su olup imdadına yetişir.

6) Devenin böbreği de bakmaya değer. İdrar yolu uzun olduğu için üre temizlene temizlene dışarı atılmak için çıkarılan idrarın çoğu tekrar organizmaya (devede kalır) kazandırılır. Su bulamaz- j sa deve rahatlıkla deniz suyıınu (tuzlu suyu) içebilir.

7) Deve, idrar atarken (işerken) kuyruğunu sallayarak idrarla arka kısmım serinletir. Bir nevi pervane olur.

8) Devenin dübürü de hırbodur. Dışkıyı dışarı atarken çöl sıcağında boşa gitmesin diye nemi tekrar içeri çeker.

9) Devenin vücut ısısı, çöl sıcaklığıyla beraber değişir. Aşırı sıcak olursa devenin vücut ısısı 42 dereceye yükselir ve böylece deve terleyerek su kaybetmemiş olur.

10) Devenin alyuvarları su, nem ve oksijen alabilmek için normal hacminin 200 misline1 büyüyebilir.

11) Deveye küçücük çocuk “hıh” dese çöker. Kum sıcak, dağlar taşlıdır. Devenin ayak dirsekleri, göğüs kemiği ve ayak tabanları kauçuk kaplamalı gibidir.

12) Çöl fırtınalıdır, her an fırtına tufanı olabilir. O sebepten devenin kulakları küçük, içi böl tüy*-İe filtre edilmiştir. Gözleri küçük, kirpikleri ise uzundur. Fırtına esnasmda gözleri yaşarır, bu sebepn le kulakları ve gözleri fırtınanın kumundan korunur.

13) Devenin burnu da küçüktür. Fırtınada, kumlar içeri girmesin diye kapamverir. Burnunun arka kısmında bir soğutma sistemi oluşup dışarı atılan nefesteki nemin yüzde 65’i tekrar içeri alınip beyin ve gözlerin serinletilmesinde kullanılır.

14) Devenin rahatlıkla diken yiyebilmesi içip üst dudağı yarıktır. Deve, her türlü dikeni yer, salgısının çözücü etkisiyle bunları rahatlıkla hazmeder. Çöl hayvanı deve, çölleşmeye karşıdır da. Diğer hayvanlar bitkiyi ağaççıkları dibinden yedikleri gibi toprağı da eşeleyip köke zarar verirler. Böylece bitkiler ve ağaççıkların nesli tükenir. Arazi çöl olur. Deve ise sadece dikenleri, yapraklan, filizleri yer. Deveyi Rabbim çöl için eksiksiz yaratmış, hâlâ şükretmez miyiz?





ŞİFASI:

1) Romatizma ve felç: Deve yağıyla mafsallar masaj yapılır.

2) Karaciğer güçlendirici: Deve, devedikenini bol yediği için sütü karaciğerin ilacıdır. Resûlullah
(sav) Efendimiz, “Sîzlere yaylada otlayan genç develerin sütünü tavsiye ederim” buyurmuşlardır. Karaciğerdeki tıkanık damarları açar, safrayı düzene sokar.

3) Gözün görme gücünü artırıcı: Deve sütü, gözün görme gücünü artırır.

4) Hava ve suyun zarını telâfi edici: Deve, göç hayvanı olduğu için, göç edenler devamlı su ve iklim değişikliği yaşar, deve sütü ise bu değişikliklerin zararım telâfi eder.

5) Vücudu besler, etlendirici: Deve sütü içilmeye devam edilirse kemikli kişileri besler, etlendirir
.
6) Basur: Deve yağı basura sürülürse sancısını keser.

7) Sar’a: Deve kemiği öğütülüp toz haline getirilip zeytinyağıyla karıştırılıp başa sürülür.

8) Göze inen suyu kesici: Devenin karaciğeri yenmeye devam edilirse, göze inen suyu keser.

9) Yılanları uzaklaştırıcı: Deve yağı konulan yere yılanlar yaklaşmaz.

10) Yatağına işeyen çocuk: Devenin tüyleri, çocuğun uyluğuna bağlanırsa yatağına işeyen çocuk yatağına işemez.

❖ TAVSİYE: Deve eti ekşimtraktır. Özellikle sütü karaciğer hastaları için çok idealdir. Vücuttaki
tıkalı gözenekleri açar. Bu da yedikleri diken otlarının şifasının, süt şifasıyla birleşmesinden kaynaklanmaktadır. Deve, su harcamada tam türbo sistem yaratılmış, hâzineleri deveye teslim etsek hiç israf yapmayacak.


Yorumlar

Popüler Yayınlar