ÇAKAL ERİĞİ (DAĞ ERİĞİ, YABANİ ERİK) FAYDALARI YARARLARI
ÇAKAL ERİĞİ (PRUNUS SPTNOSA)
(Dağ eriği, Yabani erik)
İÇİNDEKİLER: »Niinlgjikozit »Flavonglikozit »Açı madde »Tanen »Organik asidler »C Vitamini »Şeker »Tanen »Elma asidi
YAN TESİRİ: Normal şartlarda herhangi bir yan tesiri yoktur.
ŞİFASI:
1) İshal kesici: Çakal eriği, meyvesi kaynatılıp içilmeye devam edilir. İçinde tanen Olduğu için ishali çok çabuk keser.
2) Kabızlık: Çakal eriği çiçekleri kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilir.
3) Toksin atıcı: Çakal eriği meyvesi ve yapraklan kaynatılıp tatlandırılarak içilirse vücudu terletip zehirli maddeleri dışarı attırır.
4) Anne sütünü artırıcı: Çakal eriği kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
5) Kan temizleyici: Çakal eriği çiçeği ve yapraklan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
6) Anjin: Bademcik iltihabı: Yapraklan kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.
7) Kalp kuvvetlendirici: Çakal eriği meyvesi çiçekleriyle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir
8) Mide yanması, gastrit: Çakal eriği marmelatı ve kaynatılıp balla tatlandırılarak şurubu mideye iyi gelir.
9) İştah açıcı: Çakal eriği meyvesi kaynatılıp balla tatlandırılıp yemeklerde içilir.
10) Kanlı basur: Çakal eriği kaynatılıp balla tatlandırılarak aç kanuna içilir.
♦♦♦ TAVSİYE: Çakal eriği, ekşi bir meyvedir. Dağ eriği olarak dâ bilinir . Limon ve sirke yerine yemekleri tatlandırmak için kullanılır. Meyve olgunlaşınca marmelatı yapılabilir: Midenin dostudur. Meyvesi kabız yaptığı halde çiçekleri kabızlığı önler. Çakal eriği aynı zamanda ergenlik sivilcelerinin merhemidir.
Yorumlar
Yorum Gönder