HATMİNİN FAYDALARI, GÜL HATMİNİN YARARLARI VE ZARARLARI

hatminin faydaları, gül hatmi neye yarar


HATMİ (ALTHACA OFFÎCİNALİS)

(Hıtmi, Kıtmi, Gül hatmi)

İÇİNDEKİLER: •% 35 Müsilaj (kökünde) % 38 Nişasta  % 10 Pektin, Ham şeker Asparagin  % 7 mineraller -C vitamini «Licitine - uçan madde

YAN TESİRİ: Bilinen herhangi bir yan tesiri yoktur.

ŞİFASI:

1) Soğuk menşeli hastalıklara nâfidir: Soğuktan kaynaklanan rahatsızlıklarda hatmi, yalnız başına ya da ıhlamur, kekik, nane gibi bitkilerle kaynatılır, balla tatlandırılıp sıcak olarak içilmeye devam edilirse, nezle, grip, balgam, öksürük gibi soğuk menşeli rahatsızlıklara nâfidir.

2) Akciğer rahatsızlıkları: Hatmi tek başına ya da biberiye, sinir otu gibi bitkilerle kaynatılıp balla tatlandırılıp ılık olarak içilmeye devam edilirse, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi akciğer ve bronş rahatsızlıklarına nâfidir.

3) Cilt; bakımı: Hatmi tohumlan öğütülüp sirke ile karıştırılıp cilde sürülür, sonra güneşe gidip oturulur ve ciltteki lekeler ovulursa hamilelik sonrası ya da güneşten olan cilt lekelerini giderir.

4) Böbrek taşları: Hatmi tohumu böbrek taşları için faydalıdır (kaynatılıp içilir)

5) Ağrı dindirici: Hatmi tohumlan öğütülüp sirke ile kaynatılıp ağızda gargara yapılırsa diş ağrısını dindirir. Yakı olarak başa vurulursa baş ağrısını geçirir.

6) İltihap kurucutu: Hatmi tek başına ya da kekik, papatya, meşe yaprağı gibi bitkilerle kaynatılıp, balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse boğaz, mide, barsak ve böbrek iltihabını kurutur.

7) Mide rahatsızlıkları: Hatmi tek başına ya da çam yaprağı, meşe yaprağı, papatya, nane, kantaron gibi bitkilerle kaynatılıp balla tatlandırılarak aç kamına günde 2-3 su bardağı içilmeye devam edilirse, mide yanması, gastrit, mide ekşimesi ve uzun süre kullanılırsa ülsere faydalıdır.

8) Kabızlık: Hatmi kaynatılıp balla tatlandırılarak ılık olarak içilmeye devam edilir.

❖ TAVSİYE» Hatmi yol kenarlarında, bahçelerde olan süs bitkisidir/Şifası bol, yan tesiri yok gibidir. Kötü tadı yoktur. Kış aylarında vazgeçilmez çayınız olsun. *

Yorumlar

Popüler Yayınlar