Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı? Kurban Eti Ne Zaman Tüketilmelidir?

kurban nasıl pişir
Kurbanlık Eti Nasıl Saklanmalıdır? Kurban Eti Nasıl Tüketilmelidir

KURBAN BAYRAMINDA KURBANLIK ETLERİNİ SAKLARKEN VE TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİR?

Kurban etleri, kurbanlık hayvanın kesiminden sonra takribi 5-7 saat 14 derecenin altında serin bir yerde bekletildikten sonra buzdolabı veya derin dondurucuya kaldırılması ve en az 24 saat geçtikten sonra tüketilmesi gerektiği bildiriliyor.

Kurbanlık hayvan kesildikten sonra etleri temiz kaplara konulup ışık ve güneş almayan 12-14  derecenin altında serin ve hava, rutubet almayan yerlerde muhafaza edilmesi gerekiyor.

Uzmanların paylaştığı bilgilere göre;
 "Kesimden sonra hayvanın doğal vücut ısısının düşmesi için etler en az 5 saat dinlendirildikten sonra buzdolabı veya derin donduruculara kaldırılmalıdır. Etler kendi doğal ısısını kaybetmeden poşetlere doldurulmamalı veya büyük parçalar halinde üst üste konulup buzdolabına koyulmamalıdır. Kendi ısısını kaybetmemiş etler, buzdolabında ki soğuk havanın etlerin içini kısa sürede soğutmaya yetmeyeceği için 18 - 24 saat sonra etlerin bazı bölgelerinde bozulmalar, kokmalar meydana gelecektir. Bu şekilde bozulan kısımlar kesinlikle tüketilmeyip imha edilmelidir. Kurbanlık etlerinin buzdolabında ki muhafaza süreleri kurbanın kesim şartları etlerin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte genelde buzdolabında maksimum 1 haftadır. Kıymalar ise 72 saat içerisinde bozulmaya başlar. Uzun süreli etleri saklayıp muhafaza etmek için Derin Dondurucularda -18 derecenin altında saklanmaları gerekmektedir.


- KURBANLIK KESİLDİKTEN SONRA HEMEN TÜKETİLMESİ HAZMI ZORLAŞTIRIR

Hayvanlar kesildikten sonra etinin sert olduğunu ve taze etin pişirilmesinin ve hazmetmesinin zor olduğunu belirten uzmanlar, kurbanlık etlerinin kesimden en az 1 gün sonra pişirilip tüketilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca aşırı yüksek ısıda uzun süreli pişirme veya kızartmanın da etlerde kanserojen madde oluşmasına zemin hazırladığını belirtiyor.
"Et ve sebzelerin beraber pişirilip tüketilmesi, besin çeşitliği bakımından sebzede bulunan C vitamini etlerde bulunan demirin emilimini arttırması bakımından sağlıklı bir tercih olur. Etler ızgara ve mangalda pişirilirken ateşle arasındaki mesafe eti yakıp kömürleşmesini engelleyecek kadar  belirlenmelidir. Yüksek ısıda pişirilen etlerin dış yüzeyinin yanmasını ve su kaybının fazla olmasına mahal vereceğinden etlerde ki besin değerini azaltır. Etlerin iç sıcaklığının en az 75 derece olması gerekir. Etlerin haşlanması sağlıklı olmakla birlikte, olası parazitlerin de insanlara geçmesini engeller.

- DONDURULMUŞ ET ÜRÜNLERİNİ KALORİFER ATEŞ VEYA HERHANGİ BİR ISI KAYNAĞI ÜZERİNDE ÇÖZMEYİN

Buzdolabı veya derin-dondurucudan çıkarılan etlerin hızlı çözülmesi için herhangi bir ısı kaynağı üzerinde çözdürmeyin. Derin dondurucudan çıkarılan etler buzdolabında çözdürülmelidir. Eti keserken veya elimize alırken mutlaka ellerimizin temiz ve kuru olmasına özen göstermemiz gerekir. Tüketmeye hazır pişmiş etler oda sıcaklığında 1-2 saatten fazla bekletilmemelidir. Besinler arasında ki çapraz bulaşmayı engellemek için kesme tahtaları ve bıçakları ayrı ayrı kullanmamız gerekir. Çiğ etler farklı tahta da, sebzeler farklı tahta da kesilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar