ÇİLEKİN FAYDALARI (ÇİLEĞİN YARARLARI)






ÇİLEK (FRAFARİA VESCA)

(Koca yemiş, Frenk dutu)

İÇİNDEKİLER: «Tanen «Uçan yağ «Flavonlar «Bol € vitamini «Vitaminler «Bakır «Şeker «Çin? ko «Demir «Fosfor «KâMyum,; «Mangan «Karbonhidratlar «Albümin «A vitaminleri «Brom dyçşf •Sodyum «Silisyum.


 YAN TESİRİ: Karaciğeri rahatsız olanlarda kaşıntı ve sivilce yapar.

TELAFİSİ: Çivi çiviyi söker kabilinden, tıpkı fındıkta olduğu gibi yapraklan bu kaşıntı ve sivilcelere faydalıdır..

ŞİFASI:

1)      Göze kuvvet verici: Çilek yemek, içinde bol A vitamini olduğu için gözün kuvvetini artırır.

2) Mesane yollarını temizleyici: ■Çilek yemek, mesane yollarının tıkanıklığını açar. .

3) Susuzluk giderici: Çilek yemek,, susuzluğu giderir.

4) Kabızlık giderici: Çilek yemek, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı giderir.

5) Cilt bakımı: Çilek suyu cilde sürülürse deriyi canlandırır.

6) Ağız kokusu: Çilek yaprağı çiğnemek ağız I kokusuna iyi gelir, ağız içi yaralan tedavi eder.

 7) Kırmızı burun: Taze çilek kökü ezilip bu su ile burun sık sık pansuman yapılır.

 8) Vücudu geliştirici: Büyüme çağındaki çocuklar için çilek yemek ideal bir besindir.

9) Kan yapıcı: Çilek yemek kansızlığı giderir.

10) Tansiyon düşürücü: Çilek yemek yüksek tansiyonu düşürür.

11) Romatizma: Çilek yemek kalp ve kas romatizmasına faydalıdır.

 12) Soluk yüz: Çilek yemek kan yaptığından cilde tazelik gelir.

 13) Yara tedavisi: Çilek yapraklan dövülüp yara üzerine vurulur.

14) Kan temizleyici: Çilek yaprağı, zeytin yaprağı ve kekikle kaynatılıp balla tatlandırılarak içilme-n ye devam edilir.

TAVSİYE: Çilek yaprağı, kökü ye meyvesiyle şifalı bir bitkidir. Reçeli, kompostosu yapılır, alerji yapıyor diye yiyemeyenler meyveye bitişen yeşil yapraklarla yemeyi deneseler B çileğin alerji yapmadığını göreceklerdir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar