ÇİLEKİN FAYDALARI (ÇİLEĞİN YARARLARI)
ÇİLEK (FRAFARİA VESCA)
(Koca yemiş, Frenk dutu)
İÇİNDEKİLER: «Tanen «Uçan yağ «Flavonlar «Bol € vitamini «Vitaminler «Bakır «Şeker «Çin? ko «Demir «Fosfor «KâMyum,; «Mangan «Karbonhidratlar «Albümin «A vitaminleri «Brom dyçşf •Sodyum «Silisyum.
YAN TESİRİ: Karaciğeri rahatsız olanlarda kaşıntı ve sivilce yapar.
TELAFİSİ: Çivi çiviyi söker kabilinden, tıpkı fındıkta olduğu gibi yapraklan bu kaşıntı ve sivilcelere faydalıdır..
ŞİFASI:
1) Göze kuvvet verici: Çilek yemek, içinde bol A vitamini olduğu için gözün kuvvetini artırır.
2) Mesane yollarını temizleyici: ■Çilek yemek, mesane yollarının tıkanıklığını açar. .
3) Susuzluk giderici: Çilek yemek,, susuzluğu giderir.
4) Kabızlık giderici: Çilek yemek, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı giderir.
5) Cilt bakımı: Çilek suyu cilde sürülürse deriyi canlandırır.
6) Ağız kokusu: Çilek yaprağı çiğnemek ağız I kokusuna iyi gelir, ağız içi yaralan tedavi eder.
7) Kırmızı burun: Taze çilek kökü ezilip bu su ile burun sık sık pansuman yapılır.
8) Vücudu geliştirici: Büyüme çağındaki çocuklar için çilek yemek ideal bir besindir.
9) Kan yapıcı: Çilek yemek kansızlığı giderir.
10) Tansiyon düşürücü: Çilek yemek yüksek tansiyonu düşürür.
11) Romatizma: Çilek yemek kalp ve kas romatizmasına faydalıdır.
12) Soluk yüz: Çilek yemek kan yaptığından cilde tazelik gelir.
13) Yara tedavisi: Çilek yapraklan dövülüp yara üzerine vurulur.
14) Kan temizleyici: Çilek yaprağı, zeytin yaprağı ve kekikle kaynatılıp balla tatlandırılarak içilme-n ye devam edilir.
TAVSİYE: Çilek yaprağı, kökü ye meyvesiyle şifalı bir bitkidir. Reçeli, kompostosu yapılır, alerji yapıyor diye yiyemeyenler meyveye bitişen yeşil yapraklarla yemeyi deneseler B çileğin alerji yapmadığını göreceklerdir.
Yorumlar
Yorum Gönder