ÇINARIN FAYDALARI (ÇINAR AĞACININ YARARLARI)
ÇINAR (ACER TATARİUM)
(Kavlan, Kavlağan)
İÇİNDEKİLER:^% 2 sepi maddesi»Ksantofil »Neoxantin »Provitamin A •% 3.5 şeker »Tohumunda % 4-5 katı yağ
YAN TESİRİ: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur.
ŞİFASI:
1) Diş ağrısı: Çınar ağacının kabuğu sirke ile kaynatılıp ağızda gargara yapılırsa diş ağrısını keser.
2) Yanık: Çınar ağacının kabuğu sirke ile kaynatılıp süzülür, yanıklara sürülür.
3) Sara: Çınar kabuğu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. ^
4) Saç bakımı: Çınar ağacının kabuğu ve yapraklan kaynatılıp saçlar sık sık yıkanır.
5) Hayvan ısırığı: Çınar meyvesi, zeytinyağı ile merhem yapılıp hayvan ısırığına sürülür.
6) Mürekkep yapımı: Çınar yapraklan kaynatılır, biraz kitre konup tekrar kaynatılır, güzel mürekkep elde edilir.
7) İshal: Çınar kabuğunda tanen olduğu için ishali keser, kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir. - ^
8) İdrar söktürücü: Çınar kabuklan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
❖ TAVSİYE: Çınar, caminin sembolü olarak hemen hemen Osmanlı camilerinin önünde hep bulunur. Gemicilikte, tornacılıkta, kilim boyası ve mürekkep yapımında kullanılır, yaprağı ve kabukları şifalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder