ÇEMENİN (ÇEMEN OTUNUN) FAYDALARI YARARLARI





ÇEMEN (TRİGONELLA FOENUM GRAECUM)

• (Boy otu, Çimen, Hülbe, Boy tohumu)

İÇİNDEKİLER: »Cholin «Fosfor »Lezitin »Demir »Saponin »Şeker »Tanen »Acı madde »Trigonellin »Vitaminler »Yağ

YAN TESİRİ: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur.

ŞİFASI:

1) Balgam söktürücü: 1 kaşık çemen unu, 2 kaşık bal karıştırılıp macun yapılıp yenmeye devam edilir. Çok güçlü balgam söktürücüdür.

2) İştah açıcı: Bal unu, bal şerbetine katılıp içilir, macun yapılıp yenir.

3) Kan yapıcı: Çemen unu, balla macun yapılıp yenmeye devam edilir.

4) Anjin: Çemen unu,- sıcak bal şerbetine katılıp içilmeye devam edilir ve gargara yapılır.

5) Öksürük, bronşit, nezle: 1 kaşık çemen ile 2 kaşık bal oranına göre macun yapılıp yenmeye devam edilir.

6) Saç bakımı: 50 gr çemen unu, 150 gr zeytinyağı, 50 gr çörek otu yağı, 600 gr su karıştırılıp su uçana kadar kaynatılır. Kalan yağ süzülür. Bu çemen yağıdır. Bu yağla saç dipleri akşamdan yağlanır, sabahleyin yıkanır. Saç dökülmesini önler, saçları güçlendirir ve yumuşatır.

7) Romatizma: Bu yağla romatizmalı yerlere masaj yapılır.

8) Yanık: Bu yağla yanık yerler merhemlenir.

9) Çıban ve iltihap kurutucu: Bu yağla yaralı, iltihaplı, çıbanlı yerler yağlanır.

10) Mayasıl, kaşıntı: Bu yağla kaşınan yerler yağlanır.

11) Boy uzatma: Bu yağla sırt iyice yağlanıp bol bol sallanılır. Barfiks çekilir.

12) Basur: Bu yağ ile basur yağlanır.

TAVSİYE: Çemen, pastırma sanayinde de kullanılır. Çemenin hazır yiyecekleri satılır, çemen hoş kokulu bir baharat yumuşatıcı, iltihap kurutucu, vücuda kuvvet verici bir şifalı bitkidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar