CİVAN PERÇEMİNİN FAYDALARI YARARLARI
CİVAN PERÇEMİ (ACHILLEA MİLLETFOLİVM)
(Ayvadana, Akbaşlı, Barsam otu, Binbiryaprak otu)
İÇİNDEKİLER: »Acı madde olan achillein »Uçan yağ azulen % 0.1-05 «Şamuzelen «Bomoel •Pinen «Sabinen «Kâfur «C vitamini «Yüksek oranda potasyum «İnulin «Asparagin «Tanen «Reçine •Fosfor «Organik asitler «Klordfil/
YAN TESİRİ: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur, bazı kişilerde alerji etkisi yapabilir Koklamak, tozunu yutmak ve vücuda sürtünce alerji yapabilir.
TELAFİSİ: Alerji yapan kişi, Civan perçemini balla karıştırıp yerse fayda görür.
ŞİFASI:
1) Özünde (usaresinde) acı olan bütün nebatat şifa iksiridir. Civan perçemi ise çağlar boyıiaci çay olarak bilinip şifa dağıtır.
2) Böbrek çalıştırıcı; Civan perçeminin içinde bulunan potasyum, böbreğin çalışmasına yardımcı olur. Çörek otuyla beraber kaynatılıp içilirse çok iyi bir böbrek ilacı olur.
3) Sancı keser: Civan perçemi kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse her türlü sancıyı keser.
4) Âdet söktürücü: Civan perçemi tek başına ya da sığır kuyruğu, çörek otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse âdet söktürür, kadınlarda görülen çocuk olmama durumu âdetten ise gayet faydalı bir uygulamadır. Yine menapozdan kaynaklanan kesilmelere de çok faydalıdır.
5) İltihap kurutucu: Civan perçemi tek başına ya da az pelin otu ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, böbrek, bağırsak, mide, mesane ve yumurtalıkta, kısaca dahildeki bütün iltihaplara karşı faydalıdır. Haricen yaralara da sürülür. Fransızlar cihan harbinde oksijenli su yerine kullanmışlardır.
6) Beyaz akıntı: Civan perçemi tek başıma ya da ısırgan otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse beyaz akıntıyı kısa. sürede keser.
7) Mide ülseri, gastrit: Civan perçemi, az pelin otu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 çay-su bardağı içilmeye devam edilirse mide yanması, mide I ekşimesi, gastrit, kolit ve ülsere 1-2-3 ay gibi bir sürede fayda verir.
8) Baş ağrısı, sinir bozukluğu: Civan perçemi, ısırgan yaprağı ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse sinir zaafıye-tine ve başağrısına çok faydalıdır.
9) Grip, bronşit, nezle, hafini, Civan perçemi, tek başına yada çörekotu ve sığır kuyruğu ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse soğuktan kaynaklanan rahatsızlıklara faydalıdır.
10) Astım: Civan perçemi tek başına ya da çörekotu ile beraber balla tatlandırılıp içilmeye devam edilirse bronşları açar, astımı 2-3 ayda şifaya kavuşturur (günde 2-3 su bardağı içilir).
11) Yatağını ıslatan çocuklar: Civan perçemi kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse böbrek yollarım temizler, altım ıslatan çocuklara fayda verir.
12) Akne-sivilce: Civan perçemi, az pelin otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılıp içilir ve bu suyla pansuman yapılır.
13) Basur: Civan perçemi, az pelin otuyla beraber içilmeye devam edilir ve bu suyla sık sık pansuman yapılır.
14) Karaciğer güçlendirici: Civan perçemi, sığır kuyruğu ile beraber içilmeye devam edilir.
15) Yara tedavisi: Civan perçemi, az pelin beraber içi-
lir ve sık sık pansuman yapılır. Anadolu’da yetişen diğer bir civanperçemi çeşidi.
16) Saç büyümesi ve bakımı: Civanperçemi, pelin otu ile beraber kaynatılıp saçlar sık sık yıkanır.
TAVSİYE: Civan perçemi, az pelin usaresi acı olduğu için bir çok derde devadır.
Hatta nereden kaynaklandığı belli olmayan birçok hastalığa da faydalıdır. Çünkü bu iksir böbrek, mide ve karaciğere şifa verir. Hastalıklar umumiyetle buralardan kaynaklanır. Civan perçemi, az sinameki, çörek otu, sığırkuyruğu karışımı da uyumlu ve güçlü bir acı ilaçtır.
Yorumlar
Yorum Gönder