DUT YEMENİN FAYDALARI (DUTUN YARARLARI)
İÇİNDEKİLER: »Şeker »Sitrik asid »Tanen »Tartarik asid »Malik asidler »Pektin »Müsilaj
YAN TESİRİ: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur. Dut yendikten sonra üzerine su içilirse ishal yapar.
YAN TESİRİ: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur. Dut yendikten sonra üzerine su içilirse ishal yapar.
ŞİFASI:
1) İdrar söktürücü: Beyaz dutun yapraklan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir. Beyaz dut yenmeye devam edilir.
2) Diş ağrısı: Dutun kabuğu ile yaprağı kaynatılıp gargara yapılır.
3) Misvak: Dutun kökünden misvak yapılıp dişler fırçalanır.
4) Karaciğer kuvvetlendirici: Beyaz dut yemek karaciğeri kuvvetlendirir.
5) Ateş düşürücü: Beyaz dut yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
6) Böbrek yağı: Beyaz dut yaprağı çayı içilir.
7) Mide ve bağırsak çalıştırıcı: Beyaz dut yemek mide ve barsakları çalıştırır.
8) Vücudu kuvvetlendirici: Beyaz ve siyah dut yemek vücudu kuvvetlendirir.
9) İştah açıcı, kan yapıcı, şişmanlatıcı: Halk arasında, “Kiraz, benden sonra dut gelmeseydi insanları sapım gibi yapardım” şeklinde söylenir ki; kirazın zayıflatma etkisi, dutun şişmanlatma etkisi özetlenmiştir.
10) Kabız yapıcı: Karadut yemek kabızlık yapar.
11) Ağız ve boğaz iltihapları: Karadut ve şurubu ağız ve boğaz iltihaplarını iyileştirir.
12) Şeker: Karadut yaprağı kaynatılıp içilmeye devam edilir.
13) Bağırsak kurtları: Karadut kök ve gövde kabuklan kaynatılıp sabah âç kanuna içilir, 1 saat yemek yenmez.
❖ TAVSİYE: Dut, besleyici bir meyve olduğu gibi, şifalı bir ağaçtır da. Meyvesinden şurup, pek-mez, ağda, marmelat yapılır, meyvesi kurutulup kışın komposto (hoşaf) yapılır. Siyah Dut’ un lekelerini Siyah Dut yaprağı kaynatılarak yıkanırsa temizlenir.
Yorumlar
Yorum Gönder