DUT YEMENİN FAYDALARI (DUTUN YARARLARI)

dutun faydaları





DUT (MORUSALBA)

İÇİNDEKİLER: »Şeker »Sitrik asid »Tanen »Tartarik asid »Malik asidler »Pektin »Müsilaj


YAN TESİRİ: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur. Dut yendikten sonra üzerine su içilirse ishal yapar.

ŞİFASI:

1) İdrar söktürücü: Beyaz dutun yapraklan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir. Beyaz dut yenmeye devam edilir.

2) Diş ağrısı: Dutun kabuğu ile yaprağı kaynatılıp gargara yapılır.

3) Misvak: Dutun kökünden misvak yapılıp dişler fırçalanır.

4) Karaciğer kuvvetlendirici: Beyaz dut yemek karaciğeri kuvvetlendirir.

5) Ateş düşürücü: Beyaz dut yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

6) Böbrek yağı: Beyaz dut yaprağı çayı içilir.

7) Mide ve bağırsak çalıştırıcı: Beyaz dut yemek mide ve barsakları çalıştırır.

8) Vücudu kuvvetlendirici: Beyaz ve siyah dut yemek vücudu kuvvetlendirir.

9) İştah açıcı, kan yapıcı, şişmanlatıcı: Halk arasında, “Kiraz, benden sonra dut gelmeseydi insanları sapım gibi yapardım” şeklinde söylenir ki; kirazın zayıflatma etkisi, dutun şişmanlatma etkisi özetlenmiştir.

10) Kabız yapıcı: Karadut yemek kabızlık yapar.

11) Ağız ve boğaz iltihapları: Karadut ve şurubu ağız ve boğaz iltihaplarını iyileştirir.

12) Şeker: Karadut yaprağı kaynatılıp içilmeye devam edilir.

13) Bağırsak kurtları: Karadut kök ve gövde kabuklan kaynatılıp sabah âç kanuna içilir, 1 saat yemek yenmez.


❖ TAVSİYE: Dut, besleyici bir meyve olduğu gibi, şifalı bir ağaçtır da. Meyvesinden şurup, pek-mez, ağda, marmelat yapılır, meyvesi kurutulup kışın komposto (hoşaf) yapılır. Siyah Dut’ un lekelerini Siyah Dut yaprağı kaynatılarak yıkanırsa temizlenir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar