ENGİNARIN FAYDALARI, ( ENGİNAR YEMEĞİNİN YARARLARI )
ENGİNAR
(CYNARA SCOLYMUS)
İÇİNDEKİLER: •Flavonal glikozidleri «Tanen «Cynarin •Cynoropicrin «A, B vitaminleri
YAN TESİRİ: Bilinen hiçbir yan tesiri yoktur.
ŞİFASI:
1) Karaciğer ilacıdır: Enginarın, zeytinyağıyla yemeği yapılır, bu yemek karaciğerin ilacıdır. Enginar yapraklan kekik ile kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk içilmeye devam edilir.
2) Karaciğer yetmezliği: Aynı şekilde kullanılır.
3) Safra kesesi taşları: Enginar yemeği yenmeye devam edilir. Enginar yapraklan, mısır püskülü ve kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Bu sayede safra kesesi taş tutmaz.
4) Damar sertliği: Enginar yemeği yenmeye devam edilir. Enginar yapraklan, ayrık otu köküyle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
5) Kandaki yağ oranını düşürücü: Birçok hastalık kandaki yağ oranından kaynaklanır (sivilce, sedef, kaşıntı, damar sertliği). Enginar yemeği ve enginar yapraklarının kekik, mısır püskülü ve ayrık otu köküyle beraber kaynatılır, soğuk olarak içilmeye devam edilir.
6) İdrar söktürücü: İçinde bulunan flavon bileşikleri idrar söktürür. 1. maddedeki gibi uygulama yapılır.
7) Anne sütünü arttırıcı: Enginar yemeğine devam edilir. Enginar yaprağı, maydanoz, çörek otu, kekik kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
8) Vücuda kuvvet verici: Enginarı 1. maddedeki gibi kullanınız.
9) Sarılık- sivilce, egzama: Enginar 7. maddede olduğu gibi kullanılır.
10) Ter kokusunu güzelleştirici: Enginar yemeğine devam edilir. Enginar yaprağı, maydanoz ve mersin yaprağıyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak ılık olarak içilmeye devam edilir.
11) Ateş düşürücü: Enginar 10. maddedeki gibi kullanılır.
12) Mide ve bağırsak düzenleyici: Enginar 10. maddedeki gibi kullanılır.
13) Kalp güçlendirici: Enginar yemeğine devam edilir. Enginar yapraklan, oğul otu ve karabaş otu ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk içilmeye devam edilir.
14) Hazım kolaylaştırıcı: Enginar yemeği yenmeye devam edilir.
15) Romatizma: Enginar 7. maddede olduğu gibi kullanılmaya devam edilir.
16) İştah açıcı: Enginar yenmeye devam edilir.
17) Göz kuvvetlendirici: İçinde A vitamini olduğu için gözü güçlendirin
18) Saç bakımı: Enginar yapraklan kaynatılıp saçlar yıkanır.
TAVSİYE: Enginar, deve dikeni familyasından olup, ziraati yapılan bir sebzedir. Enginarın yemeği zeytinyağıyla yapılır. Bunu bu şekilde uygulayan çok isabetli bir karar vermiş olur. Hem enginar hem de zeytinyağı ayrı ayrı olsa bile karaciğerin ilacıdır. Sivilce, egzama, kaşıntı, çıban, kalp, böbrek, kabızlık, anne sütü vs. problemi olanlar, yemeğiniz enginar, çayınız enginar çayı olsun.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR YEMEĞİ
• Bir tencereye sekiz bardak su, yarım fincan un, yarım limon suyu sıkılır.
• Bu limonlu su içerisine dış kabuklan soyulmuş, içleri ayıklanmış enginarlar hemen (ayıklandıkça) atılır.
• Soğanlar incecik çentilerek yağda pembeleştirilir. Üç bardak su dökülür. Enginarlar çıkarılıp buraya aktarılır. Ağzı kapatılarak pişmeye bırakılır.
• Pişirmeye yakın kabuğu çıkarılmış iç bakla ve toz şeker konur, orta ateşte pişirilir, ateşten alınır.
• Servis tabağına evvelâ enginarlar dizilir. Ortalarına baklalar yerleştirilir. Hepsinin üzerine kıyılmış maydanoz ve dereotu serpilir.
Yorumlar
Yorum Gönder