AY ÇİÇEĞİ FAYDALARI




AY ÇİÇEĞİ (HELİANTHUS ANNUUS) 
(Gündöndü, Günebakan)

İÇİNDEKİLER: 
Çiçeklerinde: Betain «Cholin •Flavonglikozit »Sapogenin •Xanthofyll
Tohu­munda: Doymamış yağlar *İyod «Kalsiyum [Fosfor »Albümin •Karotinoid •Lecithin •E vitamini »Ayçiçek küspesi: % 10 su •% 1-4 yağ •% 19-49 ham protein •%35 ham selüloz •% 5 madeni mad­deler.


YAN TESİRİ: Ayçiçeği yapraklarının herhangi bir yan tesiri yoktur. Toplayanlarda cilt alerjisi yapabilir. Ayçiçek yağıyla kızartı­lan yemekler mide yanması, egza­ma, kaşıntı, sivilce yapabilir. 

TELAFİSİ: Mide yanmasına karşı, kabak, patlıcan gibi kızartmalar yoğurtla beraber yenir. Egzama için ayçi­çek yağı yerine (karaciğeri rahatsız olanlar) zeytinyağı yemelidir




ŞİFASI:
1)        Ateş düşürücü: Ayçiçek yapraklan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
2)      Soğuk algınlığı: Papatya çiçeği, ayçiçeği (san çiçek) kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
3)      Damar sertliği: Ayçiçek yağı damar sertliğine iyi gelir.
4)      Eklem sancısı: Ayçiçek yağıyla, sancıyan eklem yerleri ovulur.
5)      Katarakt: Ayçiçeğinin san çiçekleri susam yağma konup cam şişe içinde 40 gün güneşte saklanır. Süzülüp göze pansuman yapılır.



TAVSİYE: Ayçiçek: çekirdeği, yağı ile kullanılan; küspesi, süt ve besi yeminde kullanılır be- sindir. Fakat ayçiçeği çekirdeği sivilcesi olanları azdırır. Yerine kabak çekirdeği da­ha iyi olur. Ayçiçek yağı besleyicidir, lâkin karaciğerr ve mide rahatsız olanlar da­ha besleyici, bol şifalı zeytinyağını yemelidir. Ayçiçeğinin küspesinin ham proteini %35 olduğundan bütün besi yemlerine kullanılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar