AY ÇİÇEĞİ FAYDALARI
AY ÇİÇEĞİ (HELİANTHUS
ANNUUS)
(Gündöndü, Günebakan)
İÇİNDEKİLER:
Çiçeklerinde: Betain «Cholin
•Flavonglikozit »Sapogenin •Xanthofyll
Tohumunda: Doymamış yağlar *İyod «Kalsiyum
[Fosfor »Albümin
•Karotinoid •Lecithin •E vitamini »Ayçiçek küspesi: % 10 su •%
1-4 yağ •% 19-49 ham protein •%35 ham selüloz •%
5 madeni maddeler.
YAN TESİRİ: Ayçiçeği yapraklarının herhangi bir
yan tesiri yoktur. Toplayanlarda cilt alerjisi yapabilir. Ayçiçek yağıyla
kızartılan yemekler mide yanması, egzama, kaşıntı, sivilce yapabilir.
TELAFİSİ: Mide yanmasına karşı, kabak, patlıcan gibi kızartmalar yoğurtla
beraber yenir. Egzama için ayçiçek yağı yerine (karaciğeri rahatsız olanlar)
zeytinyağı yemelidir
ŞİFASI:
1)
Ateş düşürücü: Ayçiçek yapraklan kaynatılıp balla
tatlandırılarak içilir.
2)
Soğuk algınlığı: Papatya çiçeği, ayçiçeği (san
çiçek) kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
3)
Damar sertliği: Ayçiçek yağı damar sertliğine
iyi gelir.
4)
Eklem sancısı: Ayçiçek yağıyla, sancıyan eklem
yerleri ovulur.
5)
Katarakt: Ayçiçeğinin san çiçekleri susam
yağma konup cam şişe
içinde 40 gün güneşte saklanır. Süzülüp
göze pansuman yapılır.
TAVSİYE: Ayçiçek:
çekirdeği, yağı ile kullanılan; küspesi, süt ve besi yeminde kullanılır be- sindir. Fakat ayçiçeği çekirdeği sivilcesi olanları azdırır. Yerine kabak
çekirdeği daha iyi
olur. Ayçiçek yağı besleyicidir, lâkin karaciğerr ve mide rahatsız olanlar daha besleyici, bol şifalı
zeytinyağını yemelidir. Ayçiçeğinin küspesinin ham proteini %35 olduğundan
bütün besi yemlerine kullanılır.
Yorumlar
Yorum Gönder