BAKLANIN FAYDALARI




BAKLA (VİCİA FABA)

Siz şöyle demiştiniz: “Ey Musa, biz bir tek yemeğe asla dayanamayız; bizim için dua et de, bize yerin bitirdiği baklasından, acurundan, sarmısağından, mercimeğinden, soğanından çıkarıver-sin”

(Bakara Sûresi 61. Ayet-i kerime)

“Bir kimse bakla yerse (yemeye devam ederse), Cenab-ı Hakk, o kimseden, yediği baklanın misli kadar hastalık savar” (Hadis i şerif)

İÇİNDEKİLER: •Coumarin »Ezerin »Strikulu »Protein »Sakkarin »Fosforik asit »Fluor »Şeker •Albümin »Potas »Pektin »Kalsiyum »Demir »Nişasta »Kükürt »Magnezyum »A, B, C vitaminleri.

YAN TESİRİ: Fazla yemek gaz ve şişlik yapabilir.

TELAFİSİ: Bakla, pirinç ve nane ile beraber yenir.

ŞİFASI:

1) Mesane ve böbrek iltihabı: Bakla yenmeye devam edilir.

2) Mesane kum ve taşları: Bakla kaynatılıp suyu balla tatlandırılarak aç karma içilmeye devam edilir. Bakla çiçeği de aynı vazifeyi görür.

3) Kan durdurucu: Kan aldırırken, hacamat yaparken, sülük yaparken veya herhangi bir yer kanayınca, bakla ikiye bölünüp kanayan yere yapıştırılır, kan kesilir.

4) Cilt losyonu: Bakla suyu ile yüz pansuman edilirse cilt parlar, güzelleşir.

5) Çıban ve şiş yakısı: Bakla unu, arpa unu ile beraber balla kırıştırılıp çıban ve şişlere yakı olarak vurulur.

6) Baş ağrısı: Bakla unu zeytinyağıyla krem yapılıp başa sürülür.

7) Öksürük, bronşit: Bakla unu badem yağıyla pişirilip çorba yapılıp yense soğuk hastalıklarına iyi gelir.

8) Bakla macunu: Bakla unu, zeytinyağı, az tuz, kekik, tarçın, biberiye, kimyon, anason, çörek otu öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilirse soğuk algınlığından oluşan hastalıklara devadır.

9) İdrar söktürücü: Bakla çiçekleri kaynatılıp balla tatlandırılarak aç karına içilmeye devam edilir.

10) İshal: Bakla yemeği ishale iyi gelir.

TAVSİYE: Bakla yemeği, fasulye, nohut gibi güçlü bir yemektir, unutulmaya yüz tutmuştur. Bakla, kesilen yere konursa kanı anında durdurur. Bakla, fasulye gibi pişerken ilk suyu dökülürse gaz yapmaz. Bakla lapası, bir türlü inmeyen şişlere bağlanırsa kısa sürede şiş iner.


Yorumlar

Popüler Yayınlar