BÖĞÜRTLENİN FAYDALARI
BÖĞÜRTLEN (RUBUS CAESİUS)
(Ağaç çileği, Kızamık, Kür, Tilki üzümü)
İÇİNDEKİLER: »Elma asidi"«Limon asidi «Flavon «C vitamini «Uçan yağ «Mineraller «Vitaminler
YAN TESİRİ: Normalde yân tesiri yoktur. Kabızlığa meyyal olanlar, yaprağından yapılan çaydan kaçınmalıdır.
ŞİFASI:
1) Anjin, boğaz iltihabı: Böğürtlen yapraklan kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.
2) Soğuk algınlığı: Böğürtlen yaprağı, biberiye, nane kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
3) Tansiyon: Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı, kekik kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
4) Kan temizleyici: Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı, kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
5) Şeker: Böğürtlen yaprağı, zeytin yaprağı kaynatılıp içilmeye devam edilir.
6) Egzama, mayasıl: Böğürtlen yaprağı, şahtere ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
7) Böbrek kumları: Böğürtlen kökü, ayrık otu köküyle beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse böbrek kumlarını döker.
8) Basur: Böğürtlen yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden önce içilmeye devam
edilir
9) İshal: Böğürtlen yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
10) Vücuda kuvvet verici: Böğürtlen şurubu ve marmelatı vücuda kuvvet verir, kam temizler.
11) Ağız içi yaralar: Böğürtlen yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak ağız çalkalanır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.
12) Mide iltihabı: Böğürtlen yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
TAVSİYE: Böğürtlen, köylülerin tarla kenarlarından, dere kenarından kızarak kestikleri, bazen yaş yaş yaktıkları şifa kaynağıdır. Dikeni onları çok rahatsız eder, meyvesi ise sevilerek yenir. Böğürtlen marmelatı, vücuda kuvvet veren iyi bir gıdadır, kam da temizler. Böğürtlen meyvesi en fazla anti-toksidan içeren meyvedir. Kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir.
Yorumlar
Yorum Gönder