BALIN FAYDALARI - Honey Benefits

honey



BAL (MIELBOL) (HONEY)

“Rabbin Balarısına” dağlarda ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yuva yap sonra her çeşit bitkiden ye; sonra da (bal yapman için) Rabbinin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü!” diye öğretti. Onun karnından renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Düşünen millet için bunda ibretler vardır. (Nahl Suresi ayeti: 68-69)

Sîzlere iki şifayı tavsiye ederim birisi Bal (Bal şerbeti içmek) diğeri Kur*an-ı Kerim okumaktır. (Hadis-i Şerif İ. Mace)

İÇİNDEKİLER: • Meyve Şekeri % 39 • Üzüm Şekeri % 34 • Su % 18 • Kamış Şekeri % 0,4 • Protein maddeleri % 0,3 • Nişasta % 4,8 • Madeni tuzlar % 0,2 • Mineral maddeleri% 1,3 • Organik asitler % 0,1

Ayrıca, B2, B6, H, C, K vitaminleri; folikasit, pantotenik asit, uçanyağ, boya maddeleri ye tatlandırıcı içerir.

Bal; Anların çiçeklerden toplamış oldukları çiçek özlerini, bazı böceklerin vücut salgılarının ve meyve sularım da kendi vücutlarına alan anlar bunları kendi kursak salgıları ile karıştırıp bal yapıp, çok genli yapmış olduklan peteklere yerleştirirler.

Balın kalitesi alındığı bitkilere göre değişir, en kaliteli bal çiçek balıdır. Memleketimizde ise yaylanın yüksekliği ve çiçek çeşidinin bolluğu ile tanınan ANZER balı çok kıymetli, çok şifalı bal olarak bilinir. Yalnız Anzer balını güvenmediğiniz kişiden almayınız. Çök az çıkmasına rağmen (en fazla senede 500 kg) kaliteli bal da Anzer diye satılıyor. Yine Siirt Pervari’nin Karakovan balı, Hakkari Yüksekova'nın balı, Erzurum, Bingöl, Sivas çiçek ballan fabrikasyon (şeker yedirerek yapılan) değilse kıymetlidir.
Çam balı, Kestane çiçeği balı (Deli Bal), Ayçiçek balı, en çok bulunan ballardandır. Balın en iyisi, saf, temiz, yumuşak ve güzel kokulu, dağlarda ve ağaçlarda olan kovanda olandan kıymetlidir.

YAN TESİRİ: Balın yan tesiri hemen hemen yoktur. Fazla yenilmesi Safra için zararlıdır. Biraz sirke katmak bu zararım telafi eder. Deîibal tansiyon düşürür, fazla yenilince çarpar, hastanelik eder 1 şeker kaşığından fazla yenilmemesi tavsiye edilir.

ŞİFASI: Gerek Ayet-i kerimede gerekse Hadis-i Şeriflerde tavsiye edildiği veçhile bal şifalıdır.

Bazılarına göre ölümden başka her derde deva bazısına göre çoğu hastalıkların şifasıdır. Bunlardan

başlıcaları şunlardır:

1- Mideye kuvvet verir: Midedeki fazlalıkları dışarı atar. Hazmı gerektirmediği için kolayca kana geçer, baldaki şeker emilimi en kolay olan şekerdir.

2- Kansızlığı giderir: Hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir. Enes bin Malik (R.A.) bildirdiğine göre Resülullah (sav) Efendimiz hasta olduklarında ağzına bir avuç çörek otu atar ardından da bal şerbeti içerdi.

3- Bal iyi bir koruyucudur: Ömrünün 3 bin yıl olduğu ifade edilir. Taze et balın içinde saklansa 3 ay bozulmadan durur. Taze meyve ve sebzeler 6 ay balın içinde bozulmadan saklanır. Zira balda 6 çeşit koruyucu sistem vardır. Birincisi, cesedim örtmek için İkincisi peteğini örtmek için, üçüncüsü çiçek tozuyla karışması, dördüncüsü, kraliçe arının gıdasıyla karışması, beşincisi, balın kendisiyle karışması, akıncısı bal mumu ile karışması içindir. Resülullah (sav) Efendimiz, “Her kim, her ay üç gün aç kamına bal şerbeti içerse, felç, cüzzam ve Abraşlık (Alacalık) gibi hastalıklardan korunur” buyurmuşlardır.

4- Damarları açar: Şerbeti içilirse damarları açar, kalp adalesine faaliyet ve zindelik verir, kalp hastalarına faydalıdır, diğer şekerlerin aksine, oksijen ile reaksiyona girdiğinde tam bir yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır.

5- Romatizmaya faydalıdır: Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir, romatizmalı yeri arıya sokturmakta faydalıdır, hafif ateşte ısıtılmış bal mumu ağrıyan
bölgeye bağlanırsa ild-üç saat sonra ağrı ve iltihabın geçtiği görülür.

6- Alerjiye faydalıdır: Alerjik vakıalarda pahalı ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavi şeklidir. Özellikle bahar alerjisine yakalanan kişiler hangi koku ve tozun kendilerinde alerji yaptığını bilir, veya bulursa o çiçek balım ya da bal şerbetim yerlerse şifaya kavuşurlar.

7- Ağrı dindirir: Bal ısıtılıp buharı buruna çekilirse, hastanın ağn ve sızısı birkaç dakika sonra dinmeye başlar.

8- Tansiyon düşürür: Özellikle Deli Bal (Kestane-Kekik balı) Yüksek tansiyonu düşürür, 1 günde 1 şeker kaşığından fazla yenmemesi gerekir. Fazla yenirse tansiyonu fazla düşürür, çarpar. Karadeniz ormanlarında yetişen zehirli Komar ağacının çiçeklerinden yapılan Deh Bal, Kestane Deli Balından daha ağırdır. Rengi kahverengi olmayıp normal bal rengine yakındır, (sarımtıraktır.) Kaynatılırsa tesiri biraz kaybolur. Deh Bal çarpması tansiyonun düşüp, kalp atışlarının düşmesi olayıdır. Böyle vakıalarda hemen tuzlu, sarımsaklı ayran içilir.

9- İştah açıcıdır: İhtiva ettiği A, B, C ve diğer vitaminler ve minerallerle insana zindelik verir. İştahı açar.

10- Doğal diş macunudur: Diğer tatlı ve meyvelerin zıddı bal dişleri ve dişetlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve dişetlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaralan tedavi eder. Şeker veya meyve yense ağız fırçalanmasa dişte feaffün (koku) olup dişler çürür. Bal ise diş temizliğinde de kullanılmıştır. Yoğurtla bal karıştınlıp doğal diş macunu elde edilir.

11- Alacaya faydalıdır: Alaca hastası olanlar en az 2-3 ay sabah aç karnına 1 su bardağı bal şerbeti içerlerse şifa görürler.

12- Kabızlığı geçirir: Kabızlık vakıalarında sıcak bal şerbeti çok faydalıdır. Resülühah (sav) Efendimiz “Sîzlere sinameki ve Sennut’u (terayağı+bal+kimyon karışımı) tavsiye ederim. Zira bunlar ölümden başka her derde devadır.” buyurmuştur. Bu Hadis-i Şerifte geçen Sinameki, kimyon hazım kolaylaştıncıdır.

13- Zayıflatıcıdır: Ilık çam balı günde sabah ve aşkam l’er su bardağı içilirse zayıflatır. Şişmanlıktan kurtarır.

14- Kolestrolü düşürür: Özellikle ayçİçek balı ve kekik balı ılık olarak günde 1-2 su bardağı içilirse hem zayıflamada hem kolestrolü düşürmede fay dalıdır.

15- Yara ve iltihap tedavi eder: Özellikle kekik, kestane (Delibal) Çam balı yara tedavisinde çok faydalıdır. Bu Hz. Ömer’in (r.a) çok kullandığı metoddur. Bugün modem tıbbmda ameliyat yaralarında bal kullanmaya başladığım öğreniyoruz. Cavaüagh ve Beazley adlı araştırmacılar hah labaratuar şartlarında da inceliyor, özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren kalbi tutacoh isimli mikroplarla candida albicans isindi mantarlar üzerinde balın etkili olduğunu gözlüyorlar. Inhibin mikropların üremesini önler.

16- Balgam söktürür: Balgamı keser, vücudun pis rutubetini giderir.

17- Gözün görme gücünü artırır: Nar suyuna karıştırılır göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.

18- Karın ağrısını geçirir: Bal şerbeti karın ağrısını dindirir.

19- İdrar söktürücüdür: İdrar söktürür, mesane yollarını temizler.

20- Köpek ısırmasına karşı faydalıdır: Köpek ısırınca bal şerbeti içilir ve köpeğin ısırdığı yere
bal sürülür. Kuduz olma ihtimaline binaen tedbir ayrıca alınmalıdır. 

21- Cildi yumuşatır: Vücud bal ile ovulursa cilt yumuşar, bitleri öldürür.

22- Saçları besler: Saça sürülürse saçları yumuşatır, besler, uzatır.

23- Nezleyi geçirir: Bal limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalıdır.

24- Vereme faydalıdır: Bal gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse Ve-rem’e faydalıdır.

25- Yanıkları iz bırakmadan iyileştirir: Bal, zeytin yağı ve gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı, sızı, çekilmez yanık kısa sürede iyileşir, yanık izi kalmaz.

26- Varise faydalıdır: Bal, vücudda olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse faydalıdır.

27- Karaciğeri temizler: Bal, karaciğeri ve göğsü temizler, yılan akrep sokmasına faydalıdır. Bal şerbetinin hem tatlı hem soğuk olması sağlığı koruma açısından çok faydalıdır. Karaciğer ve kalp soğuk ve tath gıdayı sever.

28- Sarılığı önler: Balla salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir, kanı temizler, sanlığı kısa sürede iyileştirir.

29- Terlemeyi giderir: Bal mumundan bir miktar alınıp balla birlikte birkaç gün ağızda sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.

30- İshali iyileştirir: Resülullah (sav) Efendimize bir sahabi, kardeşim ishale yakalandı dedi. Resülullah (sav) Efendimiz “git bal şerbeti içir” buyurdular.


31- Yatağını ıslatanlara faydalıdır: Bal, yatağım ıslatan çocuklar için gayet faydalıdır.


32- İlaçların yan tesirini önler: Bal, ilaçların içine katılır, ilacı güzelleştirir, zararlarını nötüre eder.


33- Göz için şifadır: Bal mumunda bol miktarda A vitamini vardır. A Vitamini gözün görme gücünü kuvvetlendirir. Bal mumu sakız gibi çiğnenerek içindeki A vitamini ağız yoluyla vücûda geçer. Aynı zamanda bal mumu yutulursa midedeki yaralara faydalıdır.



İshale karşı soğuk bal şerbeti çok faydalıdır. Ani ishal ve kusmalarla başlayan ve tıpta AKUT GASTROENTERIT adı verilen hastalık yılda 0-5 yaş arası 500 milyon çocuğu ölümle tehdıd etmektedir. Bu hastalığa Rota Virüs, E.Coli, Salmenaİla gibi mikrop organizmalar sebeb olmaktadır.

Son 50 senedir ishalli hastalara, serum takılıyor, hasta damar yoluyla tedavi ediliyordu. Bunun sakıncaları vardı. Pıhtı oluşması, bunun herhangi bir damarı tıkaması bunlardan birkaçları.

Son zamanlarda “Oral rehidratasyon mayil denen şekeri, tuzlu solüsyonlar ile çok iyi netice elde ettiler. İshalli bir çocuğun aç bırakılması, çocuğun ölmesine sebeb olabilir.

British Medical Journal adlı dergide yayınlanan makalede Glikoz (Şeker) yerine, bal kullanma­yı tavsiye ediyordu. Türkiye şartlarında, 1 litre soğuk suya 250 gr bal, bir çay kaşığı karbonat, dört­te bir çay kaşığı tuz ile bu ishal ilacını elde ederiz

Oral tedavi. Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından bütün dünyada asrın buluşa olarak tavsiye edilmiştir.


  • TAVSİYE: Hergün 1 su bardağı ılık bal şerbetine 1 şeker kaşığı sirke, 1 şeker kaşığı çörek otu ilave edilip içilirse balın safraya verdiği zarar sirkti ile giderilir, sirkenin bakteri Öl- dürme özelliği, çörek otunun ölümden başka her derde deva oluşu balın şifasıyla bir­leşir, Gerçekten vücudu hastalıklardan korur, vücudu kuvvetlendirir. Hastalıktan kı­sa sürede şifaya kavuşturur.
Yukarıda saydığımız faydalar hemen, bir iki kere kullanmakla görülmez, uzun süre kullanılmalıdır. Hem besin, hem şifa. Bal ve çörek otu vücuttaki immün (bağışıklık) sistemini kuvvetlendirdiği için “ölümden başka her derde devadır” diye zikredilmiş­tir 

Yorumlar

Popüler Yayınlar