BEŞPARMAK OTU ( BEŞPARMAK GÜLÜ ) FAYDALARI
BEŞPARMAK OTU (POTENTÎLLA ERECTA)
(Parmak otu, İncibar, Sarı tabusluk, Yediparmak otu, Gümüş otu.)
İCİNDEKİLER: »Tanen »Tormen-til kırnuzısı »Törmentosit »Reçine »Nişasta »Lastik »Uçan yağ
YAN TESİRİ: Tanen oranı yüksek olduğu için fazla alınmamalıdır. Demir kaplara konulmamalıdır.
ŞİFASI:
1) İshal: Beşparmak otu içinde fazla miktarda tanen olduğu için ishali keser, kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilir.
2) Cilt bakımı: Beşparmak otu kaynatılıp cilt lekelerine sık sık pansuman yapılır.
3) Gaz söktürücü: Beşparmak otu, nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
4) Diş etleri kuvvetlendirici: Beşparmak otu kaynatılıp ağız çalkalanır.
5) Anjin, boğaz iltihabı: Beşparmak otunun içindeki boya maddesi tormentil bakterilerin oluşumunu önlüyor. Beşparmak otu, papatya ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir ve gargara yapılır.
6) Bağırsak iltihabı: Beşparmak otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
7) Ağız içi yaraları: Beşparmak otu kaynatılıp ağız gargara yapılır.
8) Mide ağrıları: Beşparmak otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
9) Basur: Beşparmak otu (az suda) kaynatılıp sıkılır, suyuyla sık sık pansuman yapılır.
10) Yara, bere: Beşparmak otu lapası vurulur.
TAVSİYE: Beşparmak otu, dere kenarlarında, güneşlik yerde yetişen sarı çiçekli, hoş görünümlü bir bitkidir. Yara-bere cilt bakımında başarıyla kullanılır.
Yorumlar
Yorum Gönder