AYVANIN FAYDALARI
AYVA (CYDONIA
OBLONGA MILL)
"Sizden biriniz kalbi üzerinde
bir ağırlık hissettiği zaman ayva yesin"(Hadis-i
şerif)
İÇİNDEKİLER: »Emulsin »(Çekirdek örtüsündeki beyaz
madde) helmeli madde % 20 kadar »Az
miktarda peşi maddeleri »Yağ (katı) % 15
»Protein »Sianogenli amigdalih glikozu •% 42 fosfor
asitli kül %
1,3 »Tanen »A, B ve C vitaminleri.
YAN TESİRLERİ: Normalde herhangi bir yan etkisi
yoktur. Çok yenince kabızlık yapar, fazla
yemek kulunç ağrısı yapar. Ayva
çekirdeği böbreğe zararlıdır.
TELAFİSİ:
Tok kama yenirse hazmı kolaylaştırır, ılık bal şerbeti kabızlık etkisini telafi
eder.
Ayva çekirdeğini, nöbet şekeriyle yemek böbreğe olan etkisini telafi eder.
ŞİFASI
2- Anjin: Ayva yenir ya da ayva çekirdeği ve elma çekirdeği ezilip suda kaynatılır, balla tatlandırılıp günde 2-3 çay bardağı içilir. Yine aynı suyla günde 2-3 kere boğaz gargara yapılırsa, boğaz iltihabı, gırtlak iltihabına faydalıdır.
3- Öksürük: Ayva çekirdeği elma çekirdeğiyle beraber balla macun yapılır veya suyla kaynatılırsa, nöbet şekeriyle tatlandırılıp içilirse öksürüğü keser. Ayva suyu da içilirse öksürüğü keser.
4- Gastrit: Ayva çekirdeği kaynatılıp nöbet şekeriyle tatlandırılıp, içilmeye devam edilirse gastriti iyileştirir.
5- Mesane yolu iltihabı: Ayva çekirdeği kaynatılıp nöbet şekeriyle tatlandırılırsa idrar yolların daki iltihaplan iyileştirir. Aç karına içilmelidir
6- Kırışıklıklar: Ayva çekirdeği ezilip, misli kadar su ile karıştırılıp 2-3 gün bekletilir sonra süzülüp, balla krem yapılır veya sade olarak cilde sürülürse kırışıklıkları yok eder
7- Çatlaklar: Ayva çekirdeği yukardaki tarif üzere yapılıp el, dudak ve meme ucunda olanlar içer ve haricen kullanılır.
8- Beyaz akıntı: Ayva yaprağı demlenip aç karnına içilir.
9- Yanık: Ayva çekirdeği misli kadar suda bekletilip süzülür, balla krem yapılıp yanık üzerine sürülür.
10- Basur: Yukarıdaki tarif basura sürülürse faydası görülür.
11- Yatıştırıcı banyo: Ayva yapraklan kaynatılıp banyo yapılırsa, sinirleri teskin eder.
12- Kansızlık: Ayva suyu üzüm hoşafıyla beraber içilmeye devam edilirse, güzel kan yapar.
13- Hamile kadınlar: Avya suyunu üzüm hoşafiyla içmeye devam ederse, kan deveranı dengeli olur, çocuk güzel yüzlü olur.
14- Kanama durdurur: Ayva meyvesinin üzerindeki kıllar kanayan yere konursa kanamayı durdurur.
15- Kalp: Ayva suyu, hoşafı, reçeli, marmelatı, çekirdeği ve çiğ yemek kalp hastalarının vazgeçilmez gıdasıdır.
16- Ağız kokusu ve ter: Ayva yemek ağız kokusunu güzelleştirir* terlemeyi durdurur.
17- Kusmayı önler: Ayva yenirse kusmayı önler.
18- Ses kısıklığı: Ayva suda pişirilip yenir, suyu içilir.
sızdı çatlaklara sürülürse iyileştirir.
▼ TAVSİYE: Ayva’nın anlatılan bu faydalan dikkate alınarak Ayva Kompostosu sıksık yapılmalıdır. Zira Ayva’ nın yenmesi diğer meyveler kadar kolay değildir. Ayrıca Ayva Reçeli’de yine şifa kaynağıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder