AYVANIN FAYDALARI







AYVA  (CYDONIA OBLONGA MILL)
"Sizden biriniz kalbi üzerinde bir ağırlık hissettiği zaman ayva yesin"(Hadis-i şerif)

İÇİNDEKİLER: »Emulsin »(Çekirdek örtüsündeki beyaz madde) helmeli madde % 20 ka­dar »Az

 miktarda peşi maddeleri »Yağ (katı) % 15 »Protein »Sianogenli amigdalih glikozu  •% 42 fosfor

 asitli kül % 1,3 »Tanen »A, B ve C vitaminleri.




YAN TESİRLERİ: Normalde herhangi bir yan etkisi yoktur. Çok yenince kabızlık yapar, fazla 

yemek kulunç ağrısı yapar. Ayva çekirdeği böbreğe zararlıdır.



TELAFİSİ: Tok kama yenirse hazmı kolaylaştırır, ılık bal şerbeti kabızlık etkisini telafi eder. 
Ayva çekirdeğini, nöbet şekeriyle yemek böbreğe olan etkisini telafi eder.

ŞİFASI

1-     Susuzluk: Ayva soğutucu ve kurutucu özelliklere sahiptir. Susuzluğu giderir, serinletir.

2- Anjin: Ayva yenir ya da ayva çekirdeği ve elma çekirdeği ezilip suda kaynatılır, balla tatlandırılıp günde 2-3 çay bardağı içilir. Yine aynı suyla günde 2-3 kere boğaz gargara yapılırsa, boğaz iltihabı, gırtlak iltihabına faydalıdır.

3- Öksürük: Ayva çekirdeği elma çekirdeğiyle beraber balla macun yapılır veya suyla kaynatılırsa, nöbet şekeriyle tatlandırılıp içilirse öksürüğü keser. Ayva suyu da içilirse öksürüğü keser.

4- Gastrit: Ayva çekirdeği kaynatılıp nöbet şekeriyle tatlandırılıp, içilmeye devam edilirse gastriti iyileştirir.

5- Mesane yolu iltihabı: Ayva çekirdeği kaynatılıp nöbet şekeriyle tatlandırılırsa idrar yolların daki iltihaplan iyileştirir. Aç karına içilmelidir

6- Kırışıklıklar: Ayva çekirdeği ezilip, misli kadar su ile karıştırılıp 2-3 gün bekletilir sonra süzülüp, balla krem yapılır veya sade olarak cilde sürülürse kırışıklıkları yok eder

7- Çatlaklar: Ayva çekirdeği yukardaki tarif üzere yapılıp el, dudak ve meme ucunda olanlar içer ve haricen kullanılır.

8- Beyaz akıntı: Ayva yaprağı demlenip aç karnına içilir.

9- Yanık: Ayva çekirdeği misli kadar suda bekletilip süzülür, balla krem yapılıp yanık üzerine sürülür.

10- Basur: Yukarıdaki tarif basura sürülürse faydası görülür.

11- Yatıştırıcı banyo: Ayva yapraklan kaynatılıp banyo yapılırsa, sinirleri teskin eder.

12- Kansızlık: Ayva suyu üzüm hoşafıyla beraber içilmeye devam edilirse, güzel kan yapar.

13- Hamile kadınlar: Avya suyunu üzüm hoşafiyla içmeye devam ederse, kan deveranı dengeli olur, çocuk güzel yüzlü olur.

14- Kanama durdurur: Ayva meyvesinin üzerindeki kıllar kanayan yere konursa kanamayı durdurur.

15- Kalp: Ayva suyu, hoşafı, reçeli, marmelatı, çekirdeği ve çiğ yemek kalp hastalarının vazgeçilmez gıdasıdır.

16- Ağız kokusu ve ter: Ayva yemek ağız kokusunu güzelleştirir* terlemeyi durdurur.

17- Kusmayı önler: Ayva yenirse kusmayı önler.

18- Ses kısıklığı: Ayva suda pişirilip yenir, suyu içilir.
sızdı çatlaklara sürülürse iyileştirir.


TAVSİYE: Ayva’nın anlatılan bu faydalan dikkate alınarak Ayva Kompostosu sıksık yapılmalıdır. Zira Ayva’ nın yenmesi diğer meyveler kadar kolay değildir. Ayrıca Ayva Reçeli’de yine şifa kaynağıdır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar